Reacția Ministerului Educației, după ce o educatoare și-a omorât fiica în vârstă de patru ani ca să se răzbune pe soțul care dorea să divorțeze

Reacția Ministerului Educației, după ce o educatoare și-a omorât fiica în vârstă de patru ani ca să se răzbune pe soțul care dorea să divorțeze
Publicat: 14/03/2018, 19:05

„Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011″, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de MEN.

Potrivit sursei citate, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ.

De asemenea, spun reprezentanții MEN, specialiștii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată.

„La indicația medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituțiile de învățământ poate fi supus și unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor. În același timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevede următoarele: Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale și sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției”, se mai arată în comunicatul MEN.

Totodată, spun reprezentanții Ministerului Educației, conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea și menținerea într-o funcție didactică sau didactică auxiliară, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și de control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical.

„Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, în situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unității sau a instituției de învățământ poate solicita, cu acordul consiliului de administrație, un nou examen medical complet. Aceeași prevedere se aplică, în mod similar, funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control, precum și personalului din unitățile conexe învățământului”, se mai arată în comunicatul de la Educație.

Oana Neț, o educatoare de 38 de ani din Timișoara, i-a tăiat venele, marți noapte, fiicei sale de patru ani la ambele mâini și apoi a înecat-o în cadă.

Educatoarea a fost supusă unui consult psihiatric la Spitalul Județean Timișoara, miercuri. Femeia a fost internată imediat după ce a comis crima, pentru că a consumat erbicid în încercarea de a se sinucide.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, în urma unui consult psihiatric, medicii au stabilit că femeia are nevoie de tratament de specialitate, astfel că a fost transferată pe Secția de Psihiatrie, dar și că poate fi audiată de procurori. Ulterior, educatoarea a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, iar la finalul audierilor, femeia a fost reținută pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de omor comis al unui membru al familiei.

„Femeia a fost audiată de procurori și s-a luat decizia reținerii pe o durată de 24 de ore, fiind introdusă în arestul IPJ Timiș. Cel mai probabil mâine (n.r. joi) va fi prezentată cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Timiș. Cu siguranță se va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Diana Gîtan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
×